Da li Republiku Srbiju bole uši što se deca u Obrenovcu plaše kiše i grmljavine?

@Mark Kaye/Save the Children
@Mark Kaye/Save the Children

U Obrenovcu pada kiša i baš dosta grmi.
Da li Republiku Srbiju bole uši što se deca u Obrenovcu plaše kiše i grmljavine? Da je bole uši verovatno bi do sada obezbedila nasipe koji su stradali tokom poplave i izgradila nove i veće da do iste ponovo ne dođe.

Republika koja…

  • dopusti katastrofu ovakvih razmera kakva se desila u Obrenovcu i ne preuzme odgovornost
  • koja nema sisteme reagovanja u vanrednim situacijama i adekvatnog i pravovremenog spašavanja građana
  • koja nema struktuiran sistem evidentiranja materijalne štete, spremne šablone zapisnika, baza, metodologiju šta se upisiuje, fotografiše, kako se unosi u bazu….nego se sve svodi na štap i kanap
  • u kojoj se Komeserijat za izbegla i raseljena lica ni jedan jedini put ne spomene, a preko 30 000 građana raseljeno za dva dana
  • u kojoj Crveni krst koji ima gomilu povlastica, ne može da obzebdi kuvani obrok za 500 ljudi u prihvatnim centrima već skoro 3 meseca
  • koja ni posle 3 meseca nije ljudima obezbedila ni jednu jedinu lopatu, čizme, špahtlu, štemajz ili čekić. Na primer 7000 domaćinstava po paket od 20 eura, to je 140 000 eura plus troškovi dostave. Ništa.

To nije republika, to je banana.

Gde su onda deca i mladi u celoj priči?
Da li se Republika setila dece i mladih? U gradu u kome nema ni škola, ni vrtića, ni bazena, ni Sportsko kulturng centra, ni adekvatnih igrališta i sportskih terena…
Da li se se setila da je neka institucija nadležna za potrebe dece i mladih? Možda je drugarima potrebna psihološka podrška, možda neki program da ih zabavi, neki sadržaj, nešto, bilo šta što će im vratiti rutinu i pokušati da im normalizuje život.

Nije se setila i bole je uši. I nažalost računali smo sa tim, kada smo osnovali OYF.
Znali smo gde živimo i fondaciju za mlade Obrenovca smo osnovali kako bi potrebe dece i mladih stavili na dnevni red. Ideja je nastala kao posledica poplave koja je zadesila naš Obrenovac, a sa željom da se nastavi kontinuitet brige o deci i mladima po kojoj je Obrenovac bio prepoznatljiv u prethodnom periodu, ali i kako bi se pružila direktna pomoć ugroženoj deci i mladim ljudima u prevazilaženju poteškoća izazvanim elementarnom nepogodom.

Razvili smo tri programa: program neformalnog obrazovanja i psihološke podrške, program obnove infrastrukture za decu i mlade i program volonterskih akcija.

Od avgusta planiramo veliki broj programa neformalnog obrazovanja, a već mesec dana smo uključeni u program mobilnih i stabilnih Kutaka za decu. Uspeli smo da obezbedimo sredstva za obnovu prostora za mlade u Sportsko kulturnom centru, jednog dečjeg igrališta i nekoliko sportskih terena. Do sada smo realizovali veliki broj volonterskh akcija i pomogli u čišćenju kako javnih ustanova i institucija, tako i direktno građanima u njihovim domovima. Za nekoliko dana počinje i prvi od tri međunarodna volonterska kampa, preko kojih nastavljamo sređivanje domova i uređenje našeg Obrenovca.
Svakodnevno pokušavamo da pomognemo, što možete videti i na našoj fejsbuk strani, direktno i indirektno smo pomogli preko 10 000 ljudi.

Od banana nema ništa. Dosta toga zavisi i od nas.

Ako ne možeš ništa drugo da uradiš i nikako drugačije da pomogneš, možeš bar klikom. Hvala.

Comments

comments

One Response

  1. Duško, sa moje tačke gledišta, vas u Obrenovcu – one koje ja poznajem – ima sasvim dovoljno da pokrenete nešto više. Ne mislim tu na OYF, što je fantastična stvar, već na nešto šire od toga. Imate sve što je potrebno za neki novi pokret – ili da se kolektivno priklonite nekoj opciji koja se zalaže za građanske vrednosti, ako već niste u toj priči. Započnite nešto i uz vas će potom krenuti mladi Uba, Valjeva… to ti garantujem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top