Gužva na putu Obrenovac-Beograd, alternativni pravci?

Da li ima gužve na putu Obrenovac – Beograd? I kada će prestati? Pitanje od milion dolara za sve iz Obrenovca:)
Imam dva utiska od danas, dan nakon otvaranja auto-puta Obrenovac-Čačak.
Prvi je da struku niko ništa ne pita, ili je jednostavno i nema. U protivnom ne bi ni bilo otvaranja. A drugi da je svaka tema kod nas polarizovana toliko da više nema smisla ni uključivati se u bilo kakvu diskusiju, odmah ćeš biti etiketiran.

Jedni likuju, a drugi hejtuju. Vlast bez sluha da je dijalog važan i na silu otvara auto-put, a oni drugi bez osećaja odgovornosti da se auto-put počeo praviti od njive do njive, a ne od Novog Beograda kako je jedino imalo smisla, od početka.

Prema podacima “Puteva Srbije” dnevno kroz Barič prođe više od 13 000 vozila, a na relaciji Lazarevac-Ćelije preko 18 000 vozila. Neka, kao loklani saobraćaj, 50% ostane na Ibarskoj, oko 10 000 vozila dnevno će morati da prođe kroz Barič.

Imamo mi tu osobinu da vidimo da piše slepa ulica, ali mi i dalje vozimo i onda kada udarimo u zid pitamo se otkud to. Pre 4 godine sam pisao o različitim izazovima koji nas čekaju kada se auto-put Obrenovac-Čačak otvori.  Posebno o gužavama koje nas čekaju.

Logično je da ćemo imati gužve ka gradu narednih nekoliko godina. I šta sada možemo da uradimo pored toga što kukamo? Možemo da koristimo alternativne pravce, i da ljude iz grada informišemo o istim.

Kako doći do početka auto-puta “Miloš Veliki” u Obrenovcu koristeći alternativne pravce?

Većina će koristiti put od Ade Ciganlije ka Umci, pa kroz Duboko i Barič što je i najbliži put. Ko ne voli gužve, do auto-puta može doći i alternativnim putevima:

preko Surčina i novog mosta na Savi

preko Meljaka, Vranića, Jasenka pa Mislođina

preko Meljaka, Baljevca, Draževca pa Mislođina

preko Stepojevca, Konatica, Draževca i Mislođina

preko Umke, Rucke, Male Moštanice, Bariča i Mislođina

 

Znam da zvuči smešno sve ovo, ali to nam je realnost. Očekivanja da će gužve da se smanje kada se otvori deonica Obrenovac-Surčin, nisu realna. Dosta vozila neće koristiti deonicu koja spaja Obrenovac sa Surčinom odnosno obilaznicom oko Beograda ukoliko idu ka gradu. To važi i za ljude iz Obrenovca, ali i za ljude iz grada koji žive na levoj obali Save, a putuju ka auto-putu. Ogroman je obilazak izaći na obilaznicu, pa na Dobanovačku petlju pa pored Aerodroma pa dalje ka NBGD da bi se na primer stiglo u stari deo grada ili obrnuto. Postoji i alternativa da se sa petlje Surčin ide ka Ostružničkom mostu i toj petlji pa onda ka gradu već postojećim putem sa 4 trake. Određen broj vozila će da ide i tim pravcem.

Odgovor na pitanje kada će prestati gužve na putu Obrenovac – Beograd je da će gužvi uvek biti i da će ih biti malo manje kada se otvori deo auto-puta ka Surčinu i dosta manje kada se otvori krak od obilaznice ka Novom Beogradu. Koliko god to rasteretilo, koliko god vozači koristili alternativne pravce, koliko god sredili semafore u Umci i Bariču, autuboska stajilišta, svakodnevno saobraćajna policija regulisala saobraćaj, istina je da će nekoliko hiljada vozila više prolaziti kroz naš Barič svaki dan, tih nekoliko godina dok traju radovi. Što će svakako usporiti put ka gradu i nazad. Moramo da se naviknemo na to.

Sa vedrije strane, mala pobeda je da će naplatna rampa biti posle Obrenovca i da smo dobili kakvu takvu priliku da ne budemo slepo crevo jer imamo izlaz na auto-put. 🙂

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top