Katastar je najstariji ili zašto je važno upisati vlasništvo u katastar?

Katastar. Upamtite tu reč. Najvažnija reč kada kupujute ili prodajete nepokretnu imovinu.
Ove nedelje je aktuelna vest kako će izvršitelji zapleniti imovinu bolnice “Dragiša Mišović”. 1960. godine država je nacionalizovala plac, a zatim ga je tri godine kasnije KBC “Dragiša Mišović” kupio od opštine Savski venac. U međuvremenu je taj plac od 12 ari promenio namenu pa i vlasnika. Prvo ga je kupio Dom časnih sestara, a zatim su tu zemlju 1992. prodale preduzeću “Koling”, koje je danas u stečaju. Od te davne 1960. godine KBC “Dragiša Mišović”  je u katastru upisan kao vlasnik, pa je sada po slovu zakona dužan da naslednici Simonidi Tanasijević isplati nadoknadu.

Formalno vlasnik placa nije KBC “Dragiša Mišović”, ali u katastru stoji da su oni vlasnici i džaba ugovor, džaba sve. Katastar je stariji.

Postoji i suprotna situacija. Često se mogu pročitati vesti o tome kako je investitor prodate stanove stavio pod hipoteku, jer je on bio vlasnik objekta i placa u katastru.  Ali i vesti kako su izvršitelji prodali stan bez znanja vlasnika. Iako imate overen kupoprodajni ugovor, iako ste platili odgovarajuću taksu i porez,  sve dok ne upišite vlasništvo u katastar imovina nije vaša.

Nažalost, građani Srbije nisu dovoljno informisani, pa se više interesuju kada kupuju automobil, nego kada kupuju nepokretnu imovinu. Na sajtu Republičkog geodetskog zavoda možete pronći upustvo “Korak po korak do upisa u katastar nepokretnosti”.  Znam da je gnjavaža, da se čeka, da se više puta mora na šalter, da će da gnjave ako stan na primer uopšte nije upisan u katastar….Ali jedna stvar je sigurna, niste vlasnik, ako niste upisani u katastar.

 

 

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top