Kako je železnički most kojim je išao Ćira dignut u vazduh

??????????????????????????????????????Kako je ovih dana ponovo pokrenuta inicijativa za rekonstrukciju pruge Obrenovac – Beograd, evo jedne zanimljivosti u vezi sa železničkim mostom kojim je išao Ćira.

Film Ratnici ili Zlato za odvažne (engl. Kelly’s Heroes) je američka ratna komedija iz 1970. koju je režirao Brajan Haton o grupi američkih vojnika iz Drugog svetskog rata koji dezertiraju da bi iza neprijateljskih redova opljačkali banku. U filmu glume Klint Istvud, Reli Savalas, Don Rajkls, Karol O’Konor, Donald Saderland, Hari Din Stenton, Gevin Maklaud i Sjuart Margolin. Film je snimljen u američko-jugoslovenskoj koprodukciji. Lokacije snimanja su selo Vižinada u Istri i Špicerv dvorac u Beočinu.

Ono što mali broj Obrenovčana zna to je da je železnički most koji je ostao od pruge kojom je išao Ćira, dignut u vazduh za potrebe snimanja ovog filma.
Taj železnički most je išao preko reke Kolubare.

Pored ovog mosta postojao joše jedan most dužine oko 150 metara koji je išao preko tadašnje bare ispred reke Kolubare.  Kako je ova bara isušena, pozicija ovog mosta nalazi se sada na suvom terenu i tuda prolazi put ka izletničkoj šumi Zabran.

Preko njega na fotogrfaiji dole, upravo prelazi kompozicija sa lokomotivom serije 73 na njenom čelu krećući se u smeru Beograda.

91f055

Most je srušen, verovatno za vreme rata.
Zanimljiv je svakako i bunker koji se vidi u pozadini. Ostaci ovog bunkera postoje i sada.

Soundtrack Kelly’s Heroes – Burning Bridges

Izvor fotgrafija: forum ljubitelja železnice

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top