Rezultati izbora | Obrenovac

izboriobrenovacJuče su održani deveti izbori za narodne poslanike od obnove višestranačkog sistema.
Na osnovu preliminarnih rezultata glasanja od juče i rezultata od prethodnih godina,  pripremio sam nekoliko grafikona koji govore o tome kako su Obrenovčani glasali na parlamentarnim izborima od 2008. do 2014. godine.

 

izbori201423Po poslednjem popisu iz 2011. godine u Obrenovcu živi 72524 stanovnika, dok je broj birača upisanih u birački spisak na izborima održanim juče iznosio 66423. Prema preliminarnim rezultatima glasalo je 36531 ili 55% birača.
Demokrate su na poslednje izbore izašle u koaliciji sa lokalnim odborom Nove stranke. Naprednjaci su izašli sa svojim starim koalicionim partnerima pojačani sa SPO i SDPS uz lokalnu podršku udruženja građana “Obrenovac naš grad”. Socijlasti su nastupili sa svojom standardnom koalicijom, stranka NDS izašla u koaliciji sa Zelenima, dok je URS nastupao samostalno.

izbori2012
Izvor: RIK

Na izborima održanim 2012. godine broj upisanih birača iznosio je 66155, a izašlo je 38310 ili 57,91% birača.
Naprednjaci su tada nastupali sa Novom Srbijom i gomilom manjih stranaka, demokrate sa SDPS i Zelenima, socijalsti standardno sa svojom koalicijom JS i PUPS-om, a URS samostalno.

izbori2008
Izvor: RIK

Broj birača upisanih u birački spisak na parlamentarnim izborima održanim 2008. godine iznosio je 62774 i tada je na izbore izašlo 38727 birača ili 61,69%.

Socijalisti su bili u istoj kolaiciji kao i 2014. godine, dok je u koaliciji sa demokratama tada bio URS i SPO. Napredna stranka tada nije postojala, već je nastupala Srpska radikalna stranka.

Grafikoni daju pregled i sliku kako se kretalo biračko telo u Obrenovcu.
Na osnovu detaljnijeg istraživanja rezultata izbora po biračkim mestima, koga je koja stranka u kom izbornom ciklusu podržala, sa kim je ko i kada išao u koaliciju i slično, može se napraviti analiza koliko je biračko telo u Obrenovcu stabilno, koliko lokalno kretanje birača prati generalnu sliku Srbije, koliko nastup ili podrška lokalnih odbora političkih partija utiče na izborni rezultat i slično.

Rezultati izbora – 2008. godina

Rezultati izbora – 2012. godina

Comments

comments

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top