Putovanje po Srbiji vs putovanje u inostranstvo

izvor: www.nytimes.com
izvor: www.nytimes.com

Poznati američki llist “Njujork Tajms” objavio je tekst pod naslovom “52 mesta koja morate posetiti u 2014.” u kome se na 42. mestu našao i grad Subotica, i to zbog čuvenih vina. Lepo je što se Subotica našla na ovoj listi, ali kvaka je da je potrebno više novca da bi posetili Suboticu i okolinu nego da se putuje preko granice.

Iz Beograda do Subotice ima u jednom smeru oko 200 kilometara, od Subotice do Palića ima ispod 10 km, do Segedina oko 50 km, i ako u povratku krenemo preko Sombora i Apatina, to je negde oko 600 km. To je za moj mali auto sa plinom oko 55 evra za gorivo i putarine.
Vožnja autobusom od Beograda do Subotice u jednom smeru kod JP Subotica trans , je 1000 dinara, što znači da je za dve osobe potrebno 4000 dinara, plus vožnja do Palića, plus vožnja do Segedina, gde postoji samo jedan polazak autobusom ujutru u 6:30 h i jedan povratak iz Segedina u 12:30h.

Povoljan smeštaj se može pronaći preko servisa Booking.com. Elegantni hotel Park izgrađen 1860. godine, smešten u šumi na samo 50 metara od Palićkog jezera, za tri noći sa doručkom za dvoje, početkom marta 2014. godine, košta 75 evra. To je dobra cena za Srbiju i cene smeštaja u Srbiji za taj kvalitet i uslugu.

Prevoz i smeštaj su fiksni troškovi i sa uračunatim doručkom za tri noćenja za dvoje, može se proći sa 130 evra. Ostali troškovi za hranu, piće, izlaske, obilaske, kupovinu suvenira i slično, svako realizuje prema svojoj meri i džepu.

Sa druge strane dva noćenja sa doručkom za dvoje u Budimpešti sa uračunatim autobuskim prevozom se mogu naći za 100 evra, Krakov u istom aranžmanu za 120 evra, Prag  za 120 evra itd.

Treba upoznati svoju zemlju. I svakako nije isto putovati negde autom ili autobusom. I svakako da dva noćenja nisu dovoljna za sve pobrojane evropske metropole i svakako da bi svako od nas naveo još gomilu stvari koje nisu za poređenje.
Bilo kako bilo, većina mladih ljudi, koji su i najčešći putnici iz Srbije, će pre izabrati da putuju preko granice za iste novce, nego da ostane u Srbiji, što je i moj savet.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top