Koliko mladih glasa na izborima?

napokon18Opšti utisak je da mladi u Srbiji ne glasaju, ili ako glasaju da je to jako mali procenat mladih.  Ta pasivnost i nezaiteresovanost nije od juče, pa se političke partije i ne trude da tu nešto mnogo promene.

 

Nažalost ne postoji ozbiljna analiza o izlaznosti mladih na izbore u Srbiji. Prema podacima dobijenim tokom sprovođenja kampanje “Izbori nisu lutrija, izaberi svoju budućnost i preuzmi stvar u svoje ruke” tokom 2008. godine:

u Srbiji glasa 10,2 odsto mladih ljudi, dok penzioneri i zatvorenici glasaju u procentu većem od 90 odsto.

Istraživanje “Stavovi mladih o društveno-političkim prilikama u Srbiji” koje su sproveli Centar za novu politiku, CeSID i Fondacija “Fridrih Ebert”, tokom 2012. godine pokazalo je:

da pripadnici mlađe populacije u Srbiji, između 18 i 35 godina, nisu informisani o politici, žele da se presele u Beograd i veće gradove ili u inostranstvo, podržavaju ulazak Srbije u EU ali se i odlučno protive ulasku u NATO.
Mladi u Srbiji nisu u dovoljnoj meri obavešteni o dešavanjima na domaćoj političkoj sceni i smatraju da ne mogu da utiču na zbivanja u državi, ali gotovo polovina mladih između 18 i 35 godina je rekla da će izaći na izbore, a 28 posto da će to verovatno učiniti, pokazalo je ovo istraživanje.

Rezultati skoro svih istraživanja pokazuju da su mladi nedovoljno zainteresovani za izbore, da ta zainteresovanost raste sa godinama starosti, da su mladi oduvek imali slabo interesovanje za izlazak na izbore, da nemaju čvrsto opredeljenje prema nekoj političkoj partiji, već se opredeljuju prema temama od ekonomskog razvoja, zapošljavanja, reforme obrazovanja, do EU i kroz to gledaju stranke.

Sa druge strane ni mladi nisu dovoljno organizovani, njihovi zahtevi nisu dovoljno jasni, ne mogu da utiču na izborni rezultat i nisu dovoljno aktivni da bi motivisali političke partije da obrate više pažnje na njih, što ima za posledicu da se o mladima ne vodi dovoljno računa i da je briga o njima i u ovoj i u prethodnim vladama bila vrlo slaba.

Broj mladih koji su članovi političkih partija je zanemarljivo mali, a i njihova uloga se svodi na logističku i tehničku podršku tokom kampanje, a ne na ozbiljan rad na razvoju omladinske politike u Srbiji. To je posebna tema, i odgvornost je i na partijama, ali i na organizacijama civilnog društva. Postoji veliki jaz, odsustvo zajedničkog nastupa i dosta međusobnog nerazumevanja.

U periodu od 2004. do 2012. godine pravo glasa u Srbiji je steklo 300 000 birača. Ako znamo da se na primer u Obrenovcu godišnje u prvi razred upiše oko 800 đaka, to znači da nakon svakog redovnog izbornog ciklusa od 4 godine, imamo 3200 mladih ljudi koji prvi put glasa.

Koliko su političke partije svesne da je ovo kapital za koji se valja boriti, govori činjenica da svaka partija detaljno predlaže program reforme penzijskog sistema, a da se programi za mlade svode na parole o zapošljavanju, subvencijama za stanove i sl.

Zanimljivi su podaci koji govore da je za jednog poslanika potrebno u proseku oko 16 000 glasova, kada se to svede na Obrenovac ispada da je za jednog odbornika potrebno oko 580 glasača. To znači da su osobe koje imaju 4 godine mandat i koje odlučuju o svim zakonima u ovoj zemlji ili lokalnim prioritetima trebalo na izborima dobiti neverovatno malo glasova.

Nažalost ni ovakvi ni slični podaci neće motivisati mlade, sa jedne strane, a ni političke partije sa druge strane da naprave korak napred. Idealna zemlja je ona zemlja u kojoj sve starosne grupe podjednako i fer odlučuju. Zemlja u kojoj oko 20% mladih učestvuje na izborima i ima takvu brigu o mladima kakvu ima. Odsustvo razumevanja nam ne garantuje ni da će mladi ministri, poslanici, odbornici..napraviti promenu. Uvek je na prvom mestu lični i stranački interes, pa tek onda interes zajednice.

Jednog dana kada budete stariji 10, 20 ili više godina, nemojte zaboraviti šta vam je bilo važno kada ste bili mladi. Nekim drugim mladim ljudima biće važno isto to ili nešto drugo, i zato ih pokušajte razumeti.

I kada vi budete odlučivali o pitanjima koja će uticati na njihove živote, slušajte ih, čujte ih, shvatite ih i izađite im u susret.

Comments

comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top