Auto-put Beograd – Obrenovac

varijanteautoput“Naplatna rampa posle Obrenovca” može biti potencijalni slogan za neke buduće lokalne izbore. Ustvari trebalo bi da bude, samo što ja više ne verujem u bajke.

O deonici Koridora 11 između Beograda i Obrenovca se dosta piše i diskutuje. Najčešća tema je da li će buduća trasa ići levom ili desnom obalom reke Save, odnosno preko “Srema” ili Umke.  Mr Vladeta Vujanić, dipl.inž.geol. iz  Zavoda za geotehniku Instituta za puteve je objavio stručnu belešku gde navodi benefite izgradnje autoputa desnom stranom. A interesantna diskusija se može pročitati i na forumu sajta Beobuild.

Najave su da će auto-put Obrenovac – Čačak biti gotov za dve godine. Sada je već svima jasno da ćemo nekoliko godina imati taj auto-put, a da će deo koji spaja Obrenovac i Beograd sačekati neko bolje vreme.
Kada god da dođe to vreme, za stanovnike Obrenovca su pored trase, otvorena i mnoga druga pitanja.

Gde će biti naplatna rampa?
Stanovnici Mladenovca, Sopota i Grocke su se godinama borili da se oslobode plaćanja putarine. Tokom 2012. godine je dogovoreno da se građanima koji imaju prebivalište u Mladenovcu, Sopotu i Grockoj i automobil registrovan na svoje ime, ubuduće izdaju kartice sa imenom i registarskim brojem automobila koje će koristiti za ulazak na naplatnim rampama “Tranšped”, “Vrčin” i “Mali Požarevac”. Grad Beograd je preuzeo plaćanje te obaveze, ne znam da li to još uvek važi.
Budući da su i stanovnici Obrenovca, formalno  Beograđani, postavljanje naplatne rampe severno od Bariča ili kod Jakova bi dodatno opteritilo Obrenovčane i potencijalno umanjilo korišćenje autoputa.

Gde će biti petlja na koju će se buduća trasa povezati sa Beogradom?
U različitim varijantama spominje se produženje ulice Jurija Gagarina, pa čak i Dobanovačka petlja. U drugoj varijanti, put do centra grada će trajati dugo, što bi opet moglo da dovede do toga da ga Obrenovčani manje koriste.

Kako napraviti prelazno rešenje od Ostružnice do Obrenovca do izgradnje auto-puta?
Ako se Obrenovac sa Ostružnicom ne spoji bar sa tri trake, biće dosta nebezbedno i nesigurno za vožnju.

 

Kako mali Perica vidi autoput?
Upravo ovako, kako gore i piše. Bojim se da ćemo se setiti ovih pitanja, ali kada “prođe voz”.

 

Comments

comments

One Response

  1. Zaboravih prosli put da napisem.
    Da li je iko razmisljao da se uz planirani auto-put Beograd-Obranovac izgradi i (makar jednokolosecna) pruga koja bi u nekoj buducnosti bila deo metro sistema grada Beograda koja bi dalje mogla da se poveze sa postojecom prugom ka Valjevu? Verujem da nije.
    Tada bi bilo manje bitno gde je naplatna rampa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Top